Странице

Укупно приказа странице

петак, 29. јул 2011.

Uštipci

Uštipci se jedu za doručak ili večeru(nije pravilo naravno,može kad god:)spremaju ga bake najčešće i odlično ide uz jogurt a tek kajmak-još ako je sa Zlatiboraaaaaa ....:P''''''




    Potrebno :


   500 gr brašna
   pola kesice  praška za pecivo
  1 jaje
  1 kvasac
  1šolja (za čaj) mlakog mleka
  kašičica šećera
  so
  ulje za prženje
 

    Priprema (pozor-sad):

   U čašu toplog mleka rastopite mešajući 1 kvasacsa malo šećera i ostavite ga 10-tak minuta sa
   strane.
   U posudu za mućenje sipajte brašno,soli i prašak za pecivo.
   Prvo sipajte mleko sa kvascem pa zatim jaje i krenite da mutite povremeno dosipajući vode.
   Sve to možete mešati kašikom nije vam potreban mixer.
   Gustina smese treba da bude gusta tako da se slobodno vadi kašikom,gušća od smese za palačinke.
   Ulja sipajte oko 2 dcl ,a kao posudu...ja se uvek opredelim za tiganj .
   Dobro zagrejte ulje pre nego što stavite prvu.Svaki put kad vadite kapikom novi uštipak umočite kapiku u
   čašu mlake vode da se smesa ne bi mnogo lepila .
   Gotove uštipke redhajte u činiju i pokrivajte krpo da se malo potpare.Ne mojte da Vas brine ako u
   početku budu tvrdi,pod krpom će omekšati .



          BON APPETIT !!
   

Sutlijaš

Drevni dezert za drevne uspomene !


                Potrebno :


   2 čaše pirinča (2dcl)
   4 čaše vode vode
   4-5 čaša mleka
   malo pudinga od vanile ( 1/2 kašičice )
   šećer
   cimet


            Priprema (pozor-sad)


  Prokuvajte pirinač u vodi - do pola . Dok pirinač ne prokuva u vodi ,zasladite mleko po vašoj želji (neko voli manje neko više) i stavite da prokuva .Naravno sve to uz često mešanje jer pirinač voli da se lepi za dno :). Do pola kuvan pirinač završite u slatkom mleku u koje ste još sipali pola kašičice pudinga od vanile .Kad je gotovo , sipajte sutlijaš u posude koje ste prethodno malo nakvasili hladnom vodom.Pospite od gore cimetom (retko ko ne voli cimet:)



BON APPETIT !

     



   
   

Musaka

Muuu-sakaaaaa ...zvuči mi kao japanska pretnja u borilačkim veštinama :D .Lično - ja se uvek rado prejedem od iste ...


    Potrebno :


  1,5 kg krompira
  500 gr mlevenog mešanog mesa
  4 glavice crnog luka (srednje veličine)
  3 čena belog luka
  3 kašičice "Aleve " paprike
  Vegeta,so,biber
  1/2 kašičice sušenog ruzmarina
   2 čaše mleka
   2 jaja


   Priprema (pozor-sad) :

   Oljuštiti krompir i seći ga na kolutove .Potopiti u hladnu vodu dok pripremamo ostatak ...
   iseći crni luk na sitno i staviti da se dinsta,dodati ulja,"Vegetu" i malo vode(dolivati po potrebi).
   Luk dinstati dok doooobro ne omekša.Kad je gotov spustiti mleveno meso i dinstati.Po potrebi dodavati       vode.Dodati ALAVU ("Alevu" crvenu slatku) papriku,so,biber i sušeni ruzmarin i pustiti da se još krčka .
   Za to vreme ... U pouljenu tepsiju redjati kolutove krompira(koje ste naravno izvadili iz vode;),maaalo
   maaalo pospite "Vegetom" i preko toga prelijte fil od dinstanog mesa i začina.
   Ponavljajte postupak krompir,meso,krompir sve dok ne potrošite sastojke.Zadnji red je naravno-krompir.
   Prekrijte srebrnom folijom("da ne ozebe...")i -rerna 200oC.
   Viljuškom proveravajte kada je krompir mekan,tj kad je musaka gotova.Pred kraj...
   Napravite smesu za prelivanje musake koja se sastoji od 2 čaše mleka(4dcl)i 2 jaja . Dobro umutite i
   prelijte ovom smesom musaku ,pa je ponovo vratite u rernu ovaj put bez folije (oko15-20 min.).


    BON APPETIT !
 




Vanilice

Ovo je ona vrsta kolača koja što duže stoji to je ukusnija. Svi ih znaju i sreću ih svugde!;D




   Potrebno :


250 gr margarina
500 gr brašna
1 žumance
1 celo jaje
4 kašika šećera
sok od 1 limuna
džem od kajsija (ili jagoda,šljiva...)


     Priprema (pozor-sad) :

Margarin penasto umutiti.Dodati 1 žumance i 1 celo jaje kao i šećer i sok od jednog limuna.Usuti brašno u   istu smesu i umesiti testo.
Kad je gotovo,raširiti ga oklagijom po ravnoj malo pobrašnjanoj površini,vaditi čašicom vanilice,stavljati u margarinom podmazanu i pobrašnjanu tepsiju i peći na 200oC tak da ostanu bele.Spajati dve vanilice džemom,od gore posipati prah šećerom kroz sito.



BON APPETIT!!



Knedle za supu

Hladan dan....topla supa...sa knedlama .....mmmmmmmmmmmm! :)))

     Potrebno :

 2-3 supene kašike ulja
 1 žumance
 60 gr griza
 malo soli
 brašna po potrebi


    Priprema (pozor - sad) :

 Dobro umutiti ulje i žumance,dodati griz i malo soli.Dodati uluanu čvrstu penu od belanca i dodati brašno po potrebi ukoliko želite da knedle budu tvrdje.
 Supenom kašikom vaditi knedle i ukuvavati ih u supi,pritom svaki put kada pravite novu knedlu umočite kašiku u supu .


  BON APPETIT!

   

уторак, 26. јул 2011.

Crno beli kolač

Brzo ,brzo jede mi se slatko ...


      Potrebno :

      2 jaja
      2 dcl šećera (1 čaša)
      4 kašike ulja
      2 dcl jogurta
      4 dcl brašna
      1 prašak za pecivo
      3 kašeke kakao praha
      3 kašike jake crne kuvane kafe


     Priprema (pozor -sad) :

  Umutite jaja sa šećerom polako dodajući uuuulje.Sipajte jogurt i polako dodajte brašno i prašak za pecivo .
   Stop!(Hammer time!:)
   Sad podelite smesu na dva dela...U jednu polovinu ide kafa i kakao dok druga ostaje bela .
   Pleh namazite margarinom i pospite ravnomerno brašno .
   Naizmenično sipajte belu i crnu smesu .
   Stavite u rernu na 180 stepeni C oko 20 minuta .
   Pečen kolač poprskajte sa malo mleka i pospite šećerom u prahu (kad se prohladi ).


       BON APPETIT !

   

недеља, 24. јул 2011.

Starinski kolač sa višnjama

Sigurno Vam je baba bar 10 puta pravila ovaj kolač-ako ne stalno :D.Najbolji deo svega je kada se bacaju višnje u testo,i kada se napravi crvena obruč oko ove crvene voćke .Izgleda tako moćno.Moćno,brzo,ukusno-a paše i uz jogurt...;)))


     Priprema (pozor-sad) :


       3 jaja
     14 kašika šećera
     14 kašika ulja
       7 kašike mleka
       7 kašika jogurta (oko 2 dcl)
     14 kašika brašna
       1 prašak za pecivo
          Višnje (šaka i po)
          Šećer u prahu

    Dobro umutite mixerom jaja sa šećerom,i uljem.Zatim idu ostali "mokri" sastojci : mleko i jogurt .
    Polako uz neprestano mućenje dodajte brašno i prašak za pecivo.Mutite dok se sve lepo ne sjedini .
    Tepsiju namažite uljem i pospite ravnomerno brašno, i izlijte smesu .Razbacajte višnje po smesi :).
    Pecite kolač u dobro zagrejanoj rerni na 200 oC dok ne porumeni .
    Kad je pečen izvadite ga iz rerne i pokrijte krpom. Pustite neka se  prohladi dvadesetak min.
    Na kraju ga pospite šećerom u prahu (kroz sito) i secite na kocke .


        BON APPETIT !
   
   
   
     

    

среда, 13. јул 2011.

Knedle sa šljivama (iliti gomboce iliti geljeđinje)

 Ko ne voli knedle sa šljivama?I ko ih se bar jednom u životu nije prejeo :D ?Svako ih se obraduje jer su savršene ...

    Potrebno :

  3 jaja
  5 kašika ulja
  1 kašika margarina
  1 kg krompira
  700 gr mekog brašna
  1/2 kg šljiva
  200 gr prezli
  200 gr šećera
 

       Priprema (pozor -sad) :

   Ogulite krompir i skuvajte ga u slanoj vodi .Kada je skuvan izgnječite ga ,a dok je još topao dodajte margarin (pravite pire).Ostavite obavezno da se prohladi.U krompir dodajte jaja i postepeno - brašno .
    Mesite dok se sve dobro ne ujednači .
   Radnu površinu pospite brašno i još jednom premesite testo .
    Testo takođe pospite brašnom i razvijte ga oklagijom na 1 cm debljine .
    U zavisnosti kolika je šljiva, secite nožem pravougaonike, tako da možete upakovati šljivu u testo (Ja lično volim da stavljam manje šljive jer su mi manje knedle lepše).
    Upakujte šljivu u testo i oblikujte u knedlu .

    *Oko 2,5 l vode posolite i pustite da ključa .
    Polako spuštajte knedle i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu,što je savršen znak da je knedla kuvana .
   
     *Zagrejte ulje na tiganju i pržite prezle (dok ne potamne) .
       Prezle pomešajte sa šećerom .
       Kuvane i oceđene knedle uvaljajte u prezle sa šećerom i ređajte u činiju .
       U prezle možete umešati i kašičicu - dve cimeta .


         BON APPETIT !
   
   

среда, 6. јул 2011.

Svadbarske ćufte

Slovaci su poznati po ćuftama i kiflicama koje se služe i na svadbama.To je neka tradicija.Uvek sam se pitala kako stignu da isprže toliki broj ćufata (ćufti),medjutim kad sam videla ovaj recept sve je bilo jasno,svadbarske ćufte se obavezno peku u rerni :) .


   Potrebno :
 

  1 kg mlevenog svinjskog mesa
  1 kg mlevenog junećeg mesa
  1 poveći crni luk (rendani)
  3 čena belog luka (sitno seckanog)
  2 jaja
  1,5 kašika Vegete
  1 kašičica bibera
  1 kašičica "aleve" paprike
  600 gr hleba ( natopljenog u mleko)-isceđen i izdrobljen među dlanovima
  1 šaka seckanog peršunovog lista

   Sve sastoje  sjediniti i doooobro izmešati, tako da ruke ostanu čiste. Tepsiju dobro namastiti (u masti je čar), poređati ćufte i peći 40 minuta na 200 o C .
    Kad se ispeku odliti malo masti (ne sve) i ostaviti da ćufte odstoje . Malo prohlađene vaditi iz tepsije, prekriti ih- ne poklopcem već satvetom (dobro ušuškati da ne ozebu) !


   BON APPETIT !

уторак, 5. јул 2011.

Punjena jaja

 Obično, ljudi se sete da spremaju punjena jaja samo za slavu ili otprilike za Uskrs kad ih ima . A što ne bi spremili punjena jaja i sredom :D .


    Potrebno :

  6  tvrdo kuvanih jaja
  1 konzerva sitne tunjevine
  1 kuvani krompir (poveći)
  1 žumance (sirovo)
  so,biber,mirodjija

    Priprema - pozor - sad  :

   Tvrdo kuvana jaja presecite na pola, izvadite žumanca u posebnu posudu,dodajte tunjevinu ,začine i kuvani krompir .Sve doooooobro propasirajte.
    Ukoliko nemate špric za punjenje ,stavite smesu u kesu (Eto rime! :) i punite belanca,ili jednostavno dodajte smesu kašičicom .
    A smesa može i da se improvizuje!

    BON APPETIT !
 
  

Rolat od spanaća (Zeleni rolat)

 Potrebno :

   Kora  :


  5 jaja
  5 kašika brašna
  2 kašike barenog mlevenog panaća
  Kašičica soli

                                                                               
   Fil :                                                                                          

  400 gr kravljeg krem sira
  1 kašika pavlake
   kašičica belog bibera
   so
   10 komada barene zelene boranije


   Priprema - pozor - sad :

  Odvojiti belanca od žumanca.
  Umutiti žumanca u čvrst sneg sa dodatkom soli, polako doajući žumance brašno i mleveni barenei spanać.
  Podmazati pleh i posuti brašnom,staviti urernu da se peče na 200 o C .
  Pečenu koru izvaditi na providnu foliju i pustiti da se ohladi.
  Ohlađenu zelenu koru premazati pavlakom,sirom,doati so i beli biber i poredjati sa jedne strane(na kraju ) u red ili dva barenu boraniju.Uviti u rolat ,prekriti folijom i staviti u frižider da odstoji 1,5 h pre sečenja.
   Rolat seći na debljinu od 1,5 cm.




Rolat od ajvara (Crveni rolat)


   Potrebno :

    Kora :

  5 jaja
  5 kašika brašna 
  2 kašike ajvara
  so

    Fil :

  300 kravljeg krem sira
  1 kašika pavlake
  1/2 kašičice origana
  250 gr šunkarice(mlevene ili sitno seckane)
  100 gr dimljeni sir(rendani)
  so i beli biber

   Priprema - pozor -sad :

  Odvojiti belanca od žumanaca.
 Umutiti čvrst sneg od belanaca sa dodatkom soli .Polako sipati i mutiti žumanca,brašno i ajvar.
 Zagrejati rernu na 200 oC ,podmazati pleh margarinom i posuti brašnom. Izliti smesu i pravac rerna .
 Kad je kora gotova, izvaditi je iz rerne i istresti je iz pleha na providnu foliju - pustiti da se ohladi .
 Mlaku ili ohladjenu koru premazati pavlakom ,krem sirom,posoliti i pobiberiti, posuti origanom i belim biberom .
 Po celoj površini rasuti rendanu šunkaricu i dimljeni sir .
 Uviti koru u rolat,lagano je prekriti folijom i staviti u frižider ili čak zamrzivač da se malo stegne radi lakšeg sečenja .
 Kolutove rolata seći na debljinu od 1,5 cm .


     BON APPETIT!
   

PITICE

                                                                



      Potrebno :
  1/2 kg kora za gibanicu
  1/2 kg kravljeg krem sira
  1 šolja (za kafu) mleka
  1 šolja(za kafu) ulja
  4 jaja
  1 prašak za pecivo
   so
   susam



PRIPREMA :

 Izmutiti sve sastojke i tim pripremljenim filom mazati kore. Kore ređati jednu na drugu,uviti u rolat 
i staviti u zamrzivač na 25 minuta .Kore treba da tek toliko smrznu da se lakse seku na kolutove 2,5 cm debljine .
 Poslagati kolutove u uljem podmazan pleh, posuti susamom i peći u rerni .

   
      BON APPETIT !