Странице

Укупно приказа странице

уторак, 21. јун 2011.

Čorba od graška sa mlevenim mesom

      Potrebno :


   3 glavice luka srednje veličine                            
   500 gr mlevenog mešanog mesa
   1 pakovanje graška (400 gr)
   1 šargarepa                                                                        
   1 krompir                                                                  
   1,5 kašika "aleve" paprike
   1 kašika Vegete
   1 kašičica bibera
   1/2 kašičice bosiljka
       ulje
       voda
      brašno                                                                      
                                                   
                                                                                                   
    Priprema - pozor - sad :

  Iseckajte glavice crnog luka na što sitnije i dinstajte sa dodatkom ulja, Vegete, "aleve" paprike i pola čaše vode. Po potrebi dodajte još vode sve dok luk ne bude mekan ...
 Stavite mleveno meso da se dinsta na luku, takodje po potrebi dodavati po malo vode.
  Kad je meso dinstano dodajte pakovenje graška, dobro ga sjedinite sa mesom mešajući i nalijte oko 1,5 - 2 l vode. Pustiti neka se krčka na umerenoj vatri oko 45 min.
  Oljustite krompir i šargarepu i iseckajte na kolutove, kockice a možete čak i rendati. Ostavite još 30 minuta  minuta da se krčka .Na kraju dodajte i pola kašičice bosiljka.
 Ja ne pravim grašak sa toplom zaprškom, nego...
  U čašu vode - 2 kašike brašna i pola kašike aleve paprike (ili po želji) ...dobro razmutite i polako sipajući u čorbu,odredjujte gustinu.
  Često se dešava da ne stavljam ništa na kraju jer meso ,grašak i ostalo povrće naprave sami svoju gustinu tako da nema potrebe za "klajsterisanjem".



                                                                 
            BON APPETIT !                       
    
      

субота, 18. јун 2011.

Epik punjena paprika

... I tako paprika postade "epic"...Namig ,namig ... ;)


     Potrebno :

    14 manjih paprika babura
      7 većih glavica crnog luka
   5oo gr mlevenog mešanog mesa
      2 dcl pirinča
      2 kom jaja
      4 kašike ulja
      4 kašike Vegete (ne prepune)
     1/2 kašičice soli
         biber (po želji)
     bosiljak + celer  ( sušeni,iz kesica)
         oko 2 l vode
    "C " (!)  dodatak za punjene paprike
    brašno + voda za klajsterisanje


    Priprema - pozor -sad :

  Paprike izdubite(očistite) i operite ...
  Luk iseckajte na što sitnije .Polovinu stavite u posudu u kojoj će se kuvati punjene paprike . Tu takođe dodajte ulje ,kašiku 2 dcl vode i dinstajte dok s' druge strane punite paprike(ukoliko je potrebno još vode -dodajte -nek luk i zapliva).Luk treba da bude
skroooz mekan -onako skoro kremasto ...
  U posudu u kojoj pripremate fil za punjenje imate prvu polovinu luka ... sad ide meso + 2 jajeta i začini so,biber, Vegeta , bosiljak i celer ...dooobro sjedinite ....Uvek probam pre nego što stavim pirinač...
  Pirinač ...i opet mešanje dok se sve dobro ne sjedini ...
 Paprike punite - bogato ,ali ipak malo ostavite mesta jer će pirinač da "naraste"...
  U zavisnosti od veličine paprike nekad je to 13-nekad 14 ...Ono što ostane višak ubacim da se dinsta sa lukom ,još dobije ODLIČNIJI ukus.
 Napunjene paprike spustike na luk i nalijte oko 1l vode ....ostavite da se krčka ,povremeno dodajući ostatk vode ...
   Za ovo jelo je potrebno nešto jače od sat vremena  da se kuva .
  Gesetak minuta pred kraj u pola čaše vode razradite "C" dodatak za punjene paprike i prelijte oko paprika ,i ostavite neka se krčka još oko 10 - ak minuta .
   Brašno + voda iliti klejster dodajte ukoliko želite da Vam čorbica bude gušća ...
   Po želji u klejster dodajte i alevu (ALAVU) papriku .

   I ....
        BON APPETIT !


   Dodatak  za punjene paprike po uputstvu piše da se dodaje direkt u meso ...probala - 'fala doviđenja ! 

Popara

  Sa poparom sam se prvi put "srela" pre nekoliko godina - u bolnici .Zvuči grozno, ali to je bio tako sjajan susret :D .Popara ima onaj prilepak "jelo za siromašne" ,zbog priča naših starih kada su ovo jelo spremali jer nisu imali ništa drugo (varijanta bez kajmaka i sira) .Nikad nisam smatrala da je to "bljutavo " ili šta već ,jer poparu nikad nisam jela ,do tog jutra kad su nam je za doručak poslužili u bolnici . Bilo je preukusno pa sam u nekoliko navrata mrcvarila "tetka poslužiteljku" da je posluže još koji put .Kad ima sira  i kajmaka - nema greške !Popara rulez !


     Potrebno :

                                                                       
   500 gr. hleba (sjajno ako je bajat)                        
      1 l mleka
      3 kašike ulja
    100 gr kajmaka
    100 gr kačkavalja
       so

   Priprema - pozor - sad :

 Mleko posolite i stavite da proključa . Dodajte ulje . Dodajte hleb koji je iscepkan ili isečen na kocke .
 Ako je neki deo korice taman ili Vam izgleda neukusno - eliminišite .
  Stalno mešajući - naročito po dnu kuvajte poparu 5 minuta dok se sve ne sjedini i ne zgusne.
   Sklonite sa vatre dodajući kajmak ,sipajte u činiju i pospite rendanim sirom .

      I to je to !

      BON APPETIT !

     

Francuski krompir

"Francuski krompir" nije ništa drugo do -  krompir i jaja ! ... Dešava se da od namirnica nemamo baš mnogo toga u kući ili nemamo ideju šta za večeru , ili kraj je meseca a naš novčanik i nije "posećen" .Ovo je ukusno - jeftina varijanata ;) .

   Potrebno :

  1 kg krompira 
   5 jaja 
    1 dcl ulja
    3 dcl pavlake (iliti 1,5 čaša)
   50 gr maslaca
   so i biber (najbolji drugari)
   

     Priprema - pozor -sad :

   Operite krompir i skuvajte ga sa sve "košuljicom" (ljuskom) . Skuvajte jaja .Umutite pavlaku sa biberom.
Ogulite krompir i isecite na kolutove (ukoliko su krompiri veći presecite ih na pola) . Jaja oljustite i takođe isecite na kolutove.
    U maslacem podmazanu vatrostalnu činiju naizmenično poređajte kolutove krompira i jaja .Posolite i pobiberite i lagano promešajte. Kada potrošite sav materijal  prelijte  ga ugrejanim uljem .Prelijte pavlakom i stavite u zagrejanu rernu (200o C) da se krčka pola sata .

   Varijanta br.2 je sve ovo samo sam dodatkom seckane slanine -dabude malo laganija večera  :D .

      BON APPETIT !

   Pitanje :  - Koje jelo kada ga posolite ,posle kuvanja možete ga soliti ponovo -neće biti preslano ?
                     To su kuvana jaja ! ;) U vodu kada kuvate jaja obavezno dodajte soli - lakše se ljušti !

    

петак, 17. јун 2011.

Mirin Kolač


Uvek su mi bili komični ovi nazivi kolača po nečijem imenu : Ljiljin kolač,Nadina super pita,Danin brzi kolač ...i uglavnom ih preimenujem ,ali ovaj mi je nekako ostao takav kakav jeste .Brzo se mućka,lagan je i preukusan!!                        


    Treba :
 
     3 jajeta
    10 kašika šećera
    12 kašika mleka
    12 kašika ulja
     1 prašak za pecivo
     2 kesice vanilin šećera
     3 kašičice kakao praha
    12 kašika brašna

   ZA PRELITI :
      1/2 l  mleka
     7 kašika šećera
     2 kesice vanilin šećera




    Priprema - pozor - sad :


   Sve sastojke  umutiti (naravno bez onih za preliv :) ,brašno polako dodajte na kraju .Tepsija u kojoj će se peći kolač ne treba da bude velika .Podmažite je malo margarinom i pospite brašno po celoj tepsiji.Izlijte smesu i sve to stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 o C . Kolač se peče 20 -tak minuta ,a dal' je gotov proverićete starom metodom čačkalica u sredinu .Pobodite čačkalicu u sred srede kolača ,ako ostane nešto na njoj ,nazad kolač u solarijum.
    Dok se kolač peče pripremite mleko za preliv .Ukuvajte šećer u mleko i kad proključa prelijte ceo kolač.Ja nekad dodajem i više od ove količine mleka.Zavisi.Uvek ima mesta za improvizaciju.
    Kad je kolač skroz hladan odlično "čuči" i malo šlaga od gore ... malo više ;)


                                                 
      I to je to !                                                                
    BON APPETIT !

Špikovani but

Ovo jelo sam uvek jela ćutke .Ako želite nekoga da šarmirate ...devojku,dečka ,prijatelja ,celo društvo,tasta ,taštu ...ili da nekog utešite zbog nečega....e,pa tešite ga butom -  špikovanim !!

    Potrebno  za 4-5 osoba :
   
       1 kg svinjskog buta 
        5 čenova belog luka
       80 gr slanine
         5 kom sirovih šampinjona
         So i biber
           Vegeta
       (NJ.V) Rumarin  i (u svakoj čorbi) Mirodjija

    Priprema- pozor- sad :

  Na svinjskom butu  nožem napravite male proreze tj "džepiće" što više Beli luk secite na pola ,slaninu iseckajte na malo veće kocke  šampinjone na četvrtine . Sve što ste isecka li sada spakujte u te džepiće.Ono što Vam ostane razbacajte okolo.
   Namažite but sa solju,Vegetom i biberom i utrljajte ostale začine ....ruzmarin i mirodjiju  ili po želji ....
   I to je to !

   A but nekako ne ide bez krompira ...naročito ako su mladi ....pripremite krompire...operite -oljuštite i razbacajte oko buta -uz malo Vegete i još malo mirodjije(a ja volim  još malo belog luka) ....Nalijte oko 6 dcl vode i prekrijte srebrnom folijom ...Pravac rerna na 200 stepeni oko 50 minuta.

    BON APPETIT !! 

    

среда, 15. јун 2011.

Kroketi od krompira

Krompiri, krompiri na razne načine,dodate brašna ,sira i začine ,evo kroketa na tanjir stižu,gosti će danas prste da ližu ... :D . Biće rima kad nadođe plimaaaa ... Nego ...


  Potrebno :


  750 gr belog krompira
   100 gr brašna
      1 kašičica Vegete ili Bag-a 
   150 gr sira - gauda (sečeno na štapiće)
      40 gr margarina
        2 žumanca
         malo soli


     Za pohovanje  : brašno, jaja i prezle  i ... ulje za prženje


    Priprema - pozor - sad :


  Krompir ogulite ,skuvajte i ispasirajte dok je još vruć . Dodajte brašno ,Vegetu,žumance i margarin i malo soli po potrebi.
  Oblikujte krokete (loptica koju izdužite) i u svaki kroket utisnite štapić sira.
   Uvaljajte u brašno ,jaja i prezle ...pržite u malo dubljem ulju ... I to je to ...
  - Krokete možete služiti kao predjelo ili kao prilog mesu,odlično pristaje uz sos od paradajza.

     BON APPETIT !
   
     

Američke palačinke

-Iznenada Vam dolazi društvo ili jednostavno jede Vam se nešto slatko,možda nemate ideju šta bi za doručak. Američke palačinke su idealno rešenje jer brzo se prave ,ukusne su ,mogu da budu slatke i slane ,jeftina varijanta ...

   Potrebno :  

  135 gr brašna (oko 7 punih kašika)
      1 kašika praška za pecivo
    Kašičica soli i kašičica šećera
  130 ml mleka (skoro pa puna čaša)
      1 jaje - celo
      2 kašike topljenog margarina


  Priprema -pozor - sad :  (12 palačinki)


 - Prvo mešamo suve sastojke : brašno,prašak za pecivo,so i šećer  .


 - U drugu činiji odvojite jaje ,mleko i topljeni margarin.Izlupate lagano viljuskom i dodajete u posudu gde  su suvi sastojci.Smesa može da se muti kašikom ,ukoliko Vas mrzi da uključujete ili pak nemate  mixer.
  -Pretpostavljam da ste u tiganju već topili margarin sada ga samo dobro zagrejte  i po pooootrebi kapnite malo ulja,mada verujem da neće biti potrebe zbog već postojećeg margarina.
 -Ja volim da pravim jednu po jednu palacinku.Sipam polako na tiganj malom kutlačom ,jer ove palačinke nisu velike kao one standardne.Dakle sipate na sredinu tiganja malo i sačekate da se oblikuje sam krug.Takodje su DEBLJE od onih na koje ste navikli,DEBLJE I UKUSNE ! 

 Možete ih služiti sa raznim džemovima ,topljenom čpkoladom,ubacivati kolutove banana, ili sa najsavršenijim spojem PLAZMA I EUROKREM :P,ili slane :sir ,šunka,masline .....


 I da .... ja uvek pravim duplu meru :)
  BON APPETIT !